Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Türelem

2008.08.12
A becslések szerint a körülbelül 55-60 éves Suzy idős kora ellenére viszonylag jó egészségnek örvendve tölti nyugdíjas éveit. A rendszeres lábápolás és séta, valamint a megfelelő takarmányozás sokat segít egészségének és kondíciójának megőrzésében, de a lelkiismeretes ellátás mellett is előfordulhat megbetegedés. Előjönnek az időskori betegségek, amelyeket az állatkert szakemberei folyamatosan orvosolnak.
 
Mindennek ellenére 2-3 hónappal ezelőtt kisebb riadalom támadt: Suzy hasa hirtelen kitelt, mozgása lelassult. Bár az állatorvosi kezelések hatására állapota javult, a betegség oka tisztázatlan maradt. Ennek felderítésére külföldi kollégák segítségét kérte dr. Proháczik Angéla, az állatkert állatorvosa. Dr. Frank Göritz és Dr. Thomas Hildebrant, a Berlini Állatkert állatorvosai a világon egyedülálló módszert és technikát fejlesztettek ki a nagy méretű vadállatok (pl. orrszarvúk és elefántok) ultrahang- és endoszkópos vizsgálatára. Ők végezték többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert orrszarvújának eredményes mesterséges megtermékenyítését is.
 
 
Azonban még a tökéletes technika mellett sem egyszerű feladat a vizsgá-lat, szükség van a gondozók-, és nem utolsósorban az állat "együttműkö-désére". Suzy nagyon nyugodtan és közreműködően viselkedett, - köszönhetően gondozói lelkes munkájának.
 
A vizsgálat alatt öt állatgondozó és négy állatorvos tüsténkedett körülötte, ő pedig ezt nyugtatóinjekció nélkül, türelmesen viselte összesen 5 órán át, egyhelyben állva. Persze láthatóan megkönnyebbült, amikor véget ért a számára kellemetlen vizsgálat. A számítógépen rögzített eredmények kiértékelése jelenleg is folyik, így a közeljövőben remélhetőleg pontos képet kapnak Suzy betegségéről az állatkert szakemberei.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.