Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hány foga van az elefántnak?

2008.08.12

Hány foga van az elefántnak?


Hány foga van az elefántnak? Vannak-e tejfogai, és fognak minősül-e az agyar?


A két agyar, - amelynek anyaga a voltaképenni elefántcsont -, gyökértelen, állandóan növekvő metszőfog, amely az elefántbikákon akár a három méter hosszúságot is elérheti. Az afrikai elefántoknál a teheneknek is van agyaruk, az indiai elefántoknál azonban a tehén többnyire agyartalan.

Az elefántborjú agyara tulajdonképpen még csak tejfog. Két-három éves kora között kezd nőni az állandó metszőfoga, amely utána egész életén keresztül növekszik.


Hatszor négy őrlőfog

Az agyarakon kívül az elefánt fogazata felül és alul, mindkét oldalon egy-egy őrlőfogból áll. Az őrlőfogak tekintélyes méretűek, 40 centiméter hosszúak és 10 centiméter szélesek is lehetnek. Számos mély, harántirányú zománcredő van rajtuk, amely a táplálék szétmorzsolására való. Egy idős afrikai elefánt őrlőfoga akár 4 kilogrammot is nyomhat.

Amikor az őrlőfogak elkopnak, kihullanak, és újabb zápfogak nőnek helyükbe. Az elefántborjak első fogváltása a második életévükben következik be, a második hatéves korukban, a harmadik 13-15 évesen.

Innentől kezdve a fogak már ritkábban cserélődnek. A hatodik, és egyben utolsó őrlőfog készlet 65 éves koruk körül kopik el. A hetedik őrlőfog készlet megjelenése ritka, körülbelül az elefántok 10 százalékára jellemző csak. A legtöbb egyednél a hatodik őrlőfog-készlet elkopása pusztulást jelent, fog nélkül ugyanis az állat nem képes táplálkozni. A fogváltás fokozatos, azaz az éppen használatban lévő őrlőfog kopásával párhuzamosan az új zápfogak már növekednek.

A kérdésre válaszolva tehát: egy átlagos elefántnak élete során 24 őrlőfoga van.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.