Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elefántdübörgés

2008.08.12

A kaliforniai Stradford University kutatói újonnan kimutatták, hogy az elefántok lábdobbantás és különféle hangmorajok által – szeizmikus (rezgési) úton – rezgőjeleket küldenek a talajon keresztül egymásnak. 
"Ha tényleg a talajon keresztül küldik az üzeneteiket, akkor ez gyökeresen megváltoztatja az eddigi elképzeléseket kommunikációjuk terjedelmét illetően. Lehetséges, hogy távolabbi társaikkal is érintkezésbe tudnak lépni" – mondta Caitlin O'Connel Rodwell, a stradfordi Biológiai Központ kutatója. A Journal of the Acoustical Society of America cikkéből megtudhatjuk, hogy az ormányosok miként adnak jelzéseket egymásnak veszély esetén vagy üdvözlés céljából. Miután különböző elefántcsoportokat tanulmányoztak Afrikában, Indiában és egy texasi állatkertben, valószín?nek tartják, hogy ezeknek az óriási állatoknak nagyon kifinomult szeizmikus jelrendszerük lehet. A jelek szerint a talajon rezgéseket hoznak létre, egyrészt lábuk dübörögtetésével, ami felszólításként szolgálhat, másrészt hangadással.
Különféle állatokról – mint például a vakondokok, fókák, rovarok, halak és csúszómászók egyes fajtái – köztudott, hogy rezgőjeleket használnak társuk megtalálására, a zsákmány felderítésére, vagy búvóhelyek kiépítésére. Úgy t?nik, hogy az elefántok által produkált rezgések sokkal összetettebbek, és jóval messzebbre is hatnak. 
O'Connel szerint ezek a szeizmikus hullámok különféle reakciókat váltanak ki a többiekből, és főként a nőstényelefántok figyelnek fel rá a leghamarabb. "Valószín?leg ezeket a rezgéseket a lábuk által hozzák létre, pontosabban a lábujjkörmeiken és csontjaikon keresztül jut a rezgéshullám a levegőbe, de az is elképzelhető, hogy az ormányuk érzékeny részei által, vagy esetleg a kettő kombinációjaként." (Reuters)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.